Nu kan du skrive i Den Store Danske, men gider du?

Den Store DanskeHer i februar relancerer Gyldendal encyklopædien Den store danske. Nu kan man selv være med til at skrive – sådan lidt wikipedia-agtigt – og det bliver annoncefinansieret, hvor man før skulle have abonnement.

Store norske leksikon relancerer efter samme model, også her i februar, og Encyklopædia Britannica har netop gjort noget lignende.

De gør det, fordi Wikipedia er løbet med det hele på nettet.

De gamle lader nu alle skrive med, men de beholder den fulde kontrol. Man kan ikke bare skrive – det hele skal gennem en redaktion og godkendes. Det vil sikre kvaliteten, men det vil formodentlig også betyde, at de fleste fortsat vil skrive i Wikipedia.

Wikipedias succes skyldes dog ikke, at alle kan skrive med, men at Wikipedia er gratis, bliver indekseret af Google og har været alene på markedet. Alle konkurrenter har været gemt bag abonnementsordninger og derfor haft meget få brugere.

Betalingsmodellen har fejlet og bliver nu opgivet. De gamle leksika relancerer med annoncefinansiering. Det betyder, at de fremover vil optræde på Googles søgeresultater og at man kan linke til dem. Det vil uden tvivl give dem mere trafik. Det vil så vise sig, om det er nok.

Det er dyrt at vedligeholde et leksikon, og de skal nok ikke regne med, at brugerne bidrager nævneværdigt. Wikipedia er et non profit græsrodsprojekt, som har vist sig bæredygtigt. De øvrige er kommercielle produkter, som næppe kan tiltrække de samme entusiasme.

Se også: Vi har ikke brug for andre leksika end Wikipedia

6 thoughts on “Nu kan du skrive i Den Store Danske, men gider du?

  1. Ja absolut! Jeg forventer, at Den Store Danske vil være mindre plaget af elitære “editører” med mission som meningspoliti end Wikipedia. Og på sigt tror jeg også, at brugerne vil kunne begejstres over validerede resultater fremfor den “sandhed”, Wikipedia byder på.

    Så jo – men det kommer nok til at vare lidt.

  2. Faktisk søger Gyldendal “eksperter”, der ulønnet og i samarbejde med den rigtige redaktion skal redigere artikler fra brugerne.

    Det bliver spændende at se, om de kan få nogle kvalificerede, og om disse forstår at gøre det rigtigt.

Skriv en kommentar